Nederland kent veel bijzondere combinaties van grote landschappelijke schoonheid en kunstwerken. Een van deze plekken is Een Zee van Staal.

Dit bijzondere beeldenpark wordt begrensd door het idyllische dorpje Wijk aan Zee, een prachtige duinenrij met daarachter de zee, de monding van het Noordzeekanaal en als klap op de vuurpijl de vuurbrakende installaties van Tata Steel, de vroegere Hoogovens.

In 1999 was Wijk aan Zee ‘cultureel dorp van Europa’.Ter gelegenheid hiervan kreeg een grote groep beeldhouwers de opdracht het duingebied Rolandsduin te transformeren tot een beeldenpark. Het materiaal en de werkruimte werden beschikbaar gesteld door Hoogovens.

Indrukwekkende tentoonstelling

Kunstenaars uit elf landen werkten mee aan de Beeldentuin Een Zee van Staal: o.a. Paul Schöbel, Rudi van de Wint, Robert Erskine, Luciano Dionisi, Apostolos Fanakidis, Herbert Nouwens, Mercedes Redondo & Antonio Sampredo, Niko de Wit en Jaak Soans.
Sinds 1999 wordt de beeldentuin ook met regelmaat aangevuld met nieuwe beelden.

Surrealistische omgeving

De beelden kenmerken zich door hun omvang, het bijzondere gebruik van staal en hoogoven-
slakken, de interactie met de omgeving en door hun finishing touch, die ze krijgen van de zoute zeewind. De combinatie van prachtige natuur en klassieke zware industrie levert surrealistische beelden op. U loopt door het filmdecor van een science fiction film.

Landgoed Duin en Kruidberg

Deze rondleiding combineert goed met een bezoek aan ‘Landgoed Duin & Kruidberg’ met zijn Engelse landschapstuin in Santpoort. Vanaf deze plek vertrekken we met eigen vervoer naar Wijk aan Zee naar de Abri van Elsa Stansfield en Madelon Hooijkaas hoog op de duinenrij. We sluiten af met het Beeldenpark Een Zee van Staal. Voor wie wil, drinken we nog gezamenlijk een drankje aan het strand. U kunt ook een wandeling maken over de kilometerslange Noordpier van het Noordzeekanaal en Tata Steel vanuit zee bekijken,terwijl huizenhoge schepen u passeren.