Een van de vele, relatief onbekende, kunstcollecties in Nederland is die van Wageningen University. De universiteit heeft een uitgelezen verzameling kunstwerken, waarvan vele een speciale relatie met het landschap hebben. Volg ons op onze zoektocht naar Destination Art; dit keer in een ‘academische’ omgeving.

Een beeldenroute van 27 beelden op het Wageningse campusterrein geeft zicht op een ‘gecondenseerde’ vorm van Destination Art en landschapskunst. Waar we normaal relatief veel moeten reizen om werken in hun landschappelijke context te kunnen zien en ervaren, staan er op deze campus heel veel bij elkaar. Het is eigenlijk een soort botanische tuin voor landschapskunst.

Bijzondere architectuur in
 ontworpen landschap

Het campusterrein is nog steeds in ontwikkeling en is bedoeld om alle activiteiten van de universiteit en verwante organisaties te concentreren. Zoals het een universiteit met een focus op natuur en landschappelijke omgeving betaamt, is de campus op zich al een bijzonder landschappelijk ontwerp met veel interessante architectuur. De gebouwen staan als sculpturale projecten in het groen en zijn statements op zichzelf met namen als Lumen, Gaia, Atlas, Orion en Forum. De architectuur is o.a. van Rafael Viñoly, DP6 en Jeanne Dekkers.

Relaties tussen wetenschap, kunst en landschap

De kunstverzameling van Wageningen University heeft gedeeltelijk een historische oorsprong; er zijn dus werken uit verschillende tijdperken te zien. Alle werken gaan de dialoog aan met de wetenschappelijke omgeving, waarbij wetenschap en kunst vaak verschillende antwoorden geven op dezelfde vragen. Zo houden zij elkaar scherp.

Er zijn kunstwerken te zien van o.a. Cor van Kralingen (De Arenlezer), Chris Elffers (Life Reborn), Piet Slegers (Groei ’68), Ubo Scheffer (Fuga), Nic Jonk (Vruchtbaarheid), August Falise (De Zaaier) en Bas Maters (De dans van de Spijspotten).

Het Depot en Beelden op de Berg

Aanvullend bij de rondleiding over het campusterrein is er afwisselend een uitstapje naar Het Depot en eens in de vier jaar de internationale tentoonstelling Beelden op de Berg. Het Depot is het voormalige botanische onderzoekscomplex van de universiteit, bij de bomentuin van de universiteit: Arboretum De Dreijen. Naast interessante architectuur (Mecanoo, Kentie en Partners) zijn hier permanente (Eja Siepman van den Berg) en tijdelijke tentoonstellingen te zien.