In juni 2014 is de Van Nellefabriek in Rotterdam op de lijst van Unesco geplaatst door het Werelderfgoedcomité, tijdens een vergadering in Qatar. Hiermee heeft Nederland zijn 10e werelderfgoed te pakken. Bekende andere Nederlandse erfgoederen op de lijst van Unesco zijn de Amsterdamse Grachtengordel, de molens bij Kinderdijk, en Schokland en omgeving in de Noordoostpolder.

De Van Nellefabriek is niet alleen baanbrekend in zijn architecturale stijl, het Nieuwe Bouwen, maar ook in de aanpak van de sociale problemen uit die tijd, de jaren 30 van de vorige eeuw. De fabriek bood licht en ruimte en een fijne werkomgeving, met gelegenheid tot bijvoorbeeld sport.

Le Corbusier
In 1932 reageerde een van de bekendste moderne architecten, de Zwitser Le Corbusier al enthousiast op het door de architecten Jan Brinkman en Leen van der Vlugt ontworpen complex: “U heeft in Rotterdam een schitterend bewijs van het leven dat komt! Van een puurheid, zo onvoorwaardelijk zuiver!” Met het Rietveld Schröderhuis in Utrecht staan er nu twee voorbeelden van het moderne bouwen in Nederland op de Werelderfgoedlijst.

Burgemeester Aboutaleb volgens Persbureau Novum:
“Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland. Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen. De Van Nellefabriek is een van die iconen: een gebouw, uniek voor zijn tijd in materiaal en vorm, en vanuit sociaal oogpunt zijn tijd ver vooruit”.