Communiceren met bezoekers over kunst zou je de core business van DestinationArt kunnen noemen. Dat doen we in tekst, online, in rondleidingen en in educatieve programma’s. Voor de openingsweek van het Groote Museum kreeg Carolien Wendte de opdracht om een kunstwerk te ontwerpen waarin de bezoekers van het Museum konden participeren: communiceren door kunst dus. De inspiratie voor het kunstwerk was de aanwezige ‘geurtunnel’, die de bezoeker zijn eigen langetermijngeheugen voor geuren laat ervaren.
Tijdens de openingsweek in juni 2022 leverden vele bezoekers, waaronder Koningin Máxima, een bijdrage aan dit participatiekunstwerk.
Van geurherinnering naar tekening of tekst
Door een bezoek aan de ‘geurtunnel’, een idee van geurexpert Ton van Harreveld, komt de bezoeker in contact met zijn langetermijngeheugen voor geuren. Het is niet het doel om de geuren uit de geurtunnel te herkennen, maar wel om de herinneringen of emoties die de geuren oproepen te ervaren. Deze ervaringen hebben bezoekers vastgelegd in een tekening of tekst in het participatiekunstwerk.
Ruiken is erfelijk
De ervaringen van alle deelnemers voegden we samen tot lange strengen, die lijken op de DNA-strengen in onze celkernen. Net als in ons DNA zijn de strengen opgebouwd uit vier verschillende bouwstenen ( vier kleuren). Ons DNA legt vast wat wij als mensen kunnen ruiken; deze aanleg is dus erfelijk.
Stinken en lekker ruiken
Bij het ruiken nemen we in de lucht zwevende moleculen van de geroken substantie waar. Er is een grote variatie in wat mensen én dieren ruiken. Aan de ene kant kunnen sommige dieren, zoals honden, veel meer en beter ruiken dan mensen. Aan de andere kant kunnen verschillende mensen in dezelfde situatie heel verschillende geurwaarnemingen doen. Met andere woorden… wat de een vindt stinken, vindt de ander best wel lekker ruiken.
Koningin Máxima
De eerste deelnemer aan dit project was koningin Máxima die haar geurherinnering door een medewerker van Artis liet optekenen.