Het spectaculaire zakendistrict in Amsterdam is een gebied in ontwikkeling. Net als bij The Docklands in Londen en La Défense in Parijs ontwikkelt zich hier een eigenzinnig landschap van architectuur en kunst. Zet uw wantrouwen over de Nederlandse ‘Financial Mile’ opzij en volg met ons de ontwikkelingen op de voet.

De Zuidas ligt aan weerszijden van de Amsterdamse ringweg (A10) in Amsterdam-Zuid. Inmiddels zijn hier zo’n 450 bedrijven gevestigd, vaak grote namen als Google, AKZO Nobel of ABN Amro, maar voor 2040 worden hier bijvoorbeeld ook meer dan 8.000 woningen gebouwd.

Kunst essentieel op Zuidas

Vanaf de eerste concepten was het duidelijk dat kunst een belangrijke dimensie van de Zuidas zou gaan vormen. Hiermee borduurt de gemeente Amsterdam voort op de rijke traditie van Amsterdam-Zuid waarin kunst en met name beeldhouwwerken een integraal deel uitmaken van gevels, bruggen en plantsoenen.

Oude en nieuwe beelden

Juist door de vervlechting van kunstwerken, architectuur en goed vormgegeven openbare ruimte, krijgen de straten en pleinen van de Zuidas een eigen sfeer. Zo wordt het centrale Mahlerplein gekenmerkt door de Bosgod van Auke de Vries. Zijn kunstwerk verdiept de structuur van het plein en verandert zo de ruimte. Het Beatrixpark aan de andere kant van de A10 herbergt veel kunstwerken, waaronder de bekende gebalde vuisten Your life is calling van Benno Réhwinkel en Paul van Pieck.

Beeldenroute Art Zuid

Om de twee jaar vindt u in Amsterdam-Zuid de ‘Beeldenroute Art Zuid’. Deze beeldenroute loopt van het Hilton hotel naar de Zuidas, met uitstapjes naar andere plekjes in Amsterdam-Zuid. Iedere keer vindt u hier weer fantastische beelden van oude en nieuwe, maar altijd spraakmakende kunstenaars, van de Zwitserse Jean Tinguily tot de Chinese Ai Weiwei.