Dudok, Duiker, Broek en Bakema, Vegter, Van Velsen, Meier, MVRDV, Neutelings Riedijk
Er zijn maar weinig steden, waar zowel het uiterlijk als de structuur van de stad zo sterk bepaald is door één architect als Hilversum. Willem Marinus Dudok (1894-1974) kwam, zag en overwon. Precies honderd jaar geleden, in 1915, trad hij in dienst van de gemeente Hilversum en werd hij verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige ontwikkelingen van de snel groeiende stad. Hij ontwierp niet alleen veel scholen en gemeentelijke gebouwen, maar ook hele wijken en was verantwoordelijk voor de structuur van de stadsuitbreidingen. Aan hem heeft Hilversum het karakter van een tuinstad te danken.
De rondleiding voert natuurlijk langs Dudoks én Hilversums absolute hoogtepunt, het wereldberoemde raadhuis, maar ook langs de vele andere gebouwen die hij voor Hilversum ontwierp. Samen vormen ze een indrukwekkend verslag van de vele invloeden (o.a. Berlage, Frank Lloyd Wright) die Dudok verwerkte tot zijn eigen, hoogstpersoonlijke stijl.
De geest van Dudok is bepalend geweest voor de verdere ontwikkeling van Hilversum. In de groeiende stad werd de moderne architectuur zowel door bewoners als de overheid omarmd. De stad biedt nu een overzicht van de Nederlandse en internationale architecturale ontwikkelingen in de 20e eeuw.
In gebouwen van voor 1940 zien we de invloeden van Berlage, de Amsterdamse School en de Nieuwe Zakelijkheid met als hoogtepunten Sanatorium Zonnestraal en Grand Hotel en Schouwburg Gooiland van Duiker. Na 1945 zet deze ontwikkeling zich voort met o.a. bijzondere ontwerpen van Van den Broek en Bakema (Wereldomroep), het kantongerecht van Vegter, huizen van Koen van Velsen, een kantoorgebouw van Richard Meier, omroepgebouwen van MVRDV en natuurlijk het kleurrijke Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid van Neutelings Riedijk i.s.m. grafisch ontwerper Jaap Drupsteen.