Behalve een plek waar de media samenkomen is Beeld & Geluid vooral ook een archief. Daarbij is het gevestigd in een spectaculair gebouw. Om zowel de archieffunctie als het gebouw beter te presenteren zijn er dagelijks rondleidingen door de depots en de openbare delen van het gebouw. DestinationArt zorgt dat er voldoende, goed opgeleide rondleiders zijn en dat de inhoud van de rondleidingen optimaal aansluit bij de doelgroepen.

Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid (afgekort Beeld & Geluid) is een audiovisueel archief met museale functies gevestigd in Hilversum. Het draagt zorg voor de verzameling, opslag, conservering, documentatie, presentatie, levering, bestudering en interpretatie van Nederlands audiovisueel erfgoed. In totaal beheert het ruim 1.000.000 uur aan audiovisueel materiaal, waaronder radio- en televisieprogramma’s, onderwijs- en wetenschapsfilms, overheids- en opdrachtfilms, documentaires en video’s alsook muziek. De collectie groeit nog dagelijks.

Bijzonder architectonisch gebouw

Beeld & Geluid is gevestigd in een iconisch gebouw, ontworpen door de architecten Willem-Jan Neutelings en Michiel Riedijk. De depots van Beeld & Geluid vormen zowel het fundament van het gebouw als van de organisatie. Dit archiefdeel van het gebouw heeft een monumentale uitstraling. Vijf bouwlagen diep bieden de depots de bezoeker een overweldigende aanblik. Deels veroorzaakt door de oranje gloed van de looppaden, die zich door de centrale hal verspreidt, maar ook door de architectonische vormgeving, die als een wig de depots in twee wanden uiteen splijt. De gekleurde panelen aan de buitenkant van het gebouw zijn ontworpen door de grafisch kunstenaar, Jaap Drupsteen. In het reliëf van de platen kun je een afbeelding zien: het zijn allemaal stills (foto’s) van televisiefragmenten.

Rondleiders én rondleidingen voor Beeld & Geluid

DestinationArt ondersteunt Beeld & Geluid voor de rondleidingen die gericht zijn op de architectuur van het gebouw en door de depots. Samen met Beeld & Geluid heeft DestinationArt de inhoud van de rondleidingen bepaald, gebaseerd op eigen research. Voor verschillende doelgroepen zijn rondleidingscenario’s ontwikkeld, die uiteindelijk hebben geresulteerd in een bouwsteengewijze opzet van de rondleidingen, zodat er voor iedere doelgroep een passend programma is.

Van werving tot opleiding en kwaliteitszorg

Naast de opzet en inhoud van de rondleidingen verzorgt DestinationArt ook de werving, selectie en opleiding van de professionele rondleiders. Door een continu trainings- en kwaliteitsprogramma zorgt DestinationArt er verder voor dat de rondleiders altijd met actuele informatie, up-to-date materiaal en de juiste vaardigheden kunnen werken. In feite heeft Beeld & Geluid de complete zorg voor de rondleiders uitbesteed aan DestinationArt, op de actuele planning en uitbetaling na.