Het bekendste beeld in Rotterdam is zonder twijfel De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine.

De ontreddering van een stad die haar hart verloor blijft voelbaar, zelfs na al die jaren. En ook het reusachtige constructivistische object van Naum Gabo naast De Bijenkorf valt niet meer weg te denken uit het stadsbeeld. Samen staan deze werken aan de basis van een bijzondere, en nog steeds groeiende, collectie beelden van internationale waarde die het centrum van Rotterdam na de Wederopbouw verrijken.

Wandeling vanaf het centraal Station

Tijdens een wandeling die begint en eindigt bij het nieuwe Centraal Station door Benthem Crouwel Architekten vertellen we je over de vele beelden die we onderweg tegenkomen, over hun makers, en de plek waar de beelden staan.
We passeren publiekslievelingen als Wenckebachs Monsieur Jacques, L’Homme qui marche van Rodin en Picasso’s betonnen Sylvette. Maar we staan ook uitgebreid stil bij de omstreden Santa Claus van McCarthy (Kabouter Buttplug).

Wie met andere ogen kijkt zal ontdekken dat het centrum van Rotterdam een waar openluchtmuseum is, vol beelden die niet alleen de ontwikkeling van de beeldhouwkunst sinds ca. 1950 inzichtelijk maken, maar ook stuk voor stuk iets toevoegen aan het stadsbeeld dat van onschatbare waarde is.