In de siertuin, op de gazons en tussen de bomen van het park rond Kasteel Het Nijenhuis worden ongeveer 80 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland tentoongesteld en gaan een bijzondere wisselwerking aan met de statige omgeving.

De beelden zijn afkomstig uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee en de Provincie Overijssel.

De standvastige Wilhelmina van Charlotte van Pallandt, het Hildebrandmonument van Jan Bronner en de Zonnewijzer van Ossip Zadkine staan zij aan zij met hedendaagse werken van kunstenaars als Frode Bolhuis, Heringa/VanKalsbeek en Ronald Westerhuis. Samen vormen de beelden rond het Nijenhuis een boeiende doorsnede
van de moderne beeldhouwkunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Tijdens een wandeling door de beeldentuin vertellen we je niet alleen over de sculpturen, maar ook over de historie van de plek waar ze staan. Het Nijenhuis heeft bijzondere bewoners gehad die ieder op hun eigen manier en conform de mode van hun tijd het kasteel en het land eromheen aangepast hebben. De laatste bewoner, Dirk Hannema, voormalig directeur van Museum Boijmans, bracht zijn enorme kunstverzameling onder in het kasteel en legde daarmee de basis voor de collectie van het huidige Museum De Fundatie, waar Kasteel Het Nijenhuis onderdeel van uit maakt.