Een Land Art tour door Drenthe. Robert Smithson creëerde het wereld-
beroemde kunstwerk Broken Circle Spiral Hill in 1971 in Emmen als onderdeel van de spraakmakende manifestatie Sonsbeek buiten de perken.

Broken Circle Spial Hill

We bezoeken dit kunstwerk dat verscholen ligt in een zandafgravingsplas. Maar Drenthe heeft veel meer Landart te bieden, bijvoorbeeld de monumentale granieten stèle van Ulrich Rückriem of het Fort voor het water van Jeroen van Westen.Een van de grote namen in Land Art is de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson. Een van de bekendste werken is zijn Spiral Jetty in Utah, Verenigde Staten. Broken Circle Spiral Hill is het enige kunstwerk van hem in Europa. Net als zijn andere Land Art werken is het een kunstwerk dat u vooral moet meemaken en ondergaan. Bij het kunstwerk gaan we in op Smithsons interesse in geologie, de plaats van het werk in zijn artistiek loopbaan, de verschillende restauraties en Smithsons betekenis voor jongere generaties kunstenaars.

Fort voor het water

In het gebied rondom Broken Circle Spiral Hill bezoeken we nog twee andere Land Art projecten.
In een meander van de Nieuwe Runde ligt het werk Fort voor het water van Jeroen van Westen: een kunstwerk om in te lopen en te kijken. We gaan in op de betekenis van dit werk en op de relaties met de locatie, de geschiedenis van de omgeving en de natuurlijke omstandigheden.

Ulrich Rückriem

Op een kruising van oude zandwegen staat de gigantische granieten steen van de beeldhouwer Ulrich Rückriem. Zijn bijzondere behandeling van het ruwe graniet past wonderwel in het Drentse landschap. Deze hedendaagse menhir is opgebouwd met traditionele beeldhouwtechnieken en reflecteert de historische relatie tussen het landschap en het menselijk ingrijpen daarin (vervening, hunebedden).Afhankelijk van het aanbod nemen we actuele kunstontwikkelingen in de omgeving mee in onze Broken Circle Spiral Hill toer. Zoals bijvoorbeeld de kunst langs de N34. Deze rondleiding is DestinationArt in optima forma: kunst waarvoor je op reis moet!