De Call of the Mall was in 2013 een spraakmakende kunstmanifestatie in Hoog Catharijne, ooit het grootste overdekte shoppingcentre van Europa.
DestinationArt verzorgde veel rondleidingen, zowel met een open inschrijving als voor specifieke doelgroepen.
De directe aanleiding voor de Call of the Mall was de vernieuwing van het Hoog-Catharijnegebied én het 40-jarig bestaan van Hoog Catharijne. Daarnaast vierde Utrecht dat 400 jaar geleden in de stad de Vrede van Utrecht werd gesloten, wat Utrecht indertijd als belangrijke stad ‘op de kaart zette’.
De kunstmanifestatie Call of the Mall was een interessante aanleiding voor DestinationArt om een eigen programma samen te stellen. Hierbij vonden wij het belangrijk om de koppeling te maken met het gebied rondom Hoog Catharijne. Wij ontwikkelden en verzorgden, in eigen beheer, succesvolle rondleidingen langs de kunstwerken in Hoog Catharijne en de Rabo Kunstzone.
Kunst in een winkelcentrum levert een boeiende wisselwerking op. Gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland reageerden via hun kunstwerken op de geschiedenis van deze bijzondere locatie vol sociale, politieke en culturele betekenissen en spanningen.
In de gangen, aan de wanden, maar ook op gewoonlijk voor publiek afgesloten plekken, zoals het dak en de kelder, waren ruim 25 kunstwerken te zien. Van grote installaties die onherroepelijk in het oog springen tot performances en subtiele kunstwerken: stuk voor stuk werken die de beschouwer uitdaagden anders naar de omgeving (en zichzelf) te kijken. Ook leverde het interessante discussies op over het fenomeen “shoppingcentre” en de houdbaarheid in de toekomst.
In de Rabo Kunstzone, de tentoonstellingsruimte in het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht, werd een bezoek gebracht aan de tentoonstelling De Slaap van de Rede van Fernando Sánchez Castillo. Sanchez Castillo is een geëngageerd kunstenaar, die toont hoe schoonheid en geweld samengaan, hoe kunst is verbonden met macht, maar zich tegelijkertijd in dienst stelt van het vrije individu.
Een van de indringendste kunstwerken in Hoog Catharijne zelf was Tankman van dezelfde Fernando Sánchez Castillo. Het is een wassen beeld van de man die in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede een colonne tanks tegenhield.