Museum Beelden aan Zee werd in 1994 gesticht door het verzamelaarsechtpaar Theo Scholten en Lida Scholten-Miltenburg. Het richt zich als enige museum in Nederland exclusief op moderne en hedendaagse, (inter)nationale beeldhouwkunst.

Gebouw

De vorm van museum Beelden aan Zee is gelijk aan die van een schelp; aan de buitenkant is alleen de zacht beige muur te zien en pas binnenin openbaart zich het door architect Wim Quist ontworpen museumgebouw. In de verschillende zalen en terrassen worden zo’n twaalf tentoonstellingen per jaar georganiseerd met internationale moderne beeldhouwkunst in de meest uiteenlopende materialen en stijlen.

Uniek is het uitzicht op zee vanaf de beeldenterrassen en de Zeezaal waar de wisselende collectie van het museum te zien is, met werk van Armando, Stephan Balkenhol, Iris Le Rütte, Tony Cragg, Per Kirkeby, Giacomo Manzú, Berlinde De Bruyckere, Igor Mitoraj, Jan Meefout, Kiki Smith en vele anderen.

Tirzo Martha – No Excuses! – t/m 4 februari 2018

Tirzo Martha (Willemstad, Curaçao, 1965). Museum Beelden aan Zee presenteert de eerste solotentoonstelling van de vermaarde Curaçaose beeldhouwer en performancekunstenaar in Nederland. Alle tentoongestelde kunstwerken zijn nieuw en speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. In de loop van de tentoonstelling wordt in samenwerkingsverband een monumentale installatie gecreëerd: het Monument van het Samen.

Het samenwerken met anderen is kenmerkend voor zijn werkwijze. Hij zal het Monument van het Samen met verschillende groepen mensen uit de samenleving maken: studenten van de KABK, alumni studenten van het IBB, studenten van de Universiteit van Leiden en buurtbewoners uit Scheveningen. Deze diverse groepen kijken op verschillende manieren naar de kunst en gaan er op uiteenlopende wijze mee om. Onder begeleiding van Tirzo Martha zelf, gaan deze groepen met elkaar aan de slag. Uiteindelijk zijn het sociale aspect, de samenwerking en het bewustzijn van wat samenwerking inhoudt van groot belang voor de basis van het beeld.

Tirzo Martha is een kunstenaar met een boodschap. Zijn werk is politiek en sociaal geëngageerd. Gemeenschapsgevoel en sociaal engagement zijn twee kernwaarden in het oeuvre van Tirzo Martha. Met zijn werk verschaft Tirzo Martha inzicht op de bonte en tegenstrijdige elementen van de Caribische maatschappij overdragen. Hij zet zich met hart en ziel in voor de jeugd op Curaçao. De kunstenaar was in 2006 medeoprichter van het Istituto Buena Bista (IBB) – Curaçao Center for Contemporary Art, een kunst vooropleiding voor jongeren. In het IBB worden lokale jongeren met een uitzonderlijk talent een jaar lang voorbereid op een vervolgopleiding in bijvoorbeeld Nederland, de Verenigde Staten, op Trinidad of op Cuba.

Het werk van Tirzo Martha was te zien in de Verenigde Staten, Duitsland, Portugal, Curaçao, Martinique, Santo Domingo en Cuba. Onlangs was zijn werk in Nederland te zien bij het International Film Festival Rotterdam.