In Den Haag komen zelfs ministers op de fiets naar hun werk. De stad Den Haag trakteert fietsers op bijzondere, bewaakte fietsenstallingen dankzij het project Fiets en Stal.Tussen 2000 en 2008 zijn tien fietsenstallingen gebouwd in de vorm van functionele kunstwerken die door elke fietser te gebruiken- en door iedere voorbijganger te bewonderen zijn.

Fiets en Stal is tot stand gekomen in samenwerking tussen kunst- en architectuurcentrum Stroom, de gemeente Den Haag en de stichting Biesieklette, exploitant van bewaakte fietsenstallingen en tevens schakel tussen werkzoekenden en de arbeidsmarkt. Drie gelijkwaardige partners die respectievelijk ‘kunst’, ‘productie’ en ‘gebruik’ vertegenwoordigen.
De aanleiding voor het project was het bewakershuisje dat Frank Halmans in 1998 ontwierp bij een fietsenstalling aan het Buitenhof (inmiddels verplaatst naar de Grote Markt). Binnen drie maanden ontwierp en realiseerde Halmans een gebouwtje dat het midden houdt tussen een kajuit van een boot en een oude tram.

Arboregels en kunst op 9 m2

Er volgden nog negen bewakershuisjes,
ontworpen door kunstenaars, vormgevers en architecten uit binnen- en buitenland. Allen voldoen aan de eisen die aan ieder gemeentelijk bouwsel worden gesteld. Binnen 9 m2 passen alle voorzieningen die de Arbo-wet voorschrijft.
Maar daar houden de overeenkomsten dan ook op; iedere kunstenaar heeft onmiskenbaar zijn eigen signatuur achtergelaten, daarbij steeds rekening houdend met de condities van de specifieke plek waar ‘hun’ huisje geplaatst zou worden.

Dan Graham maakte voor de Prinsegracht een paviljoentje waarin dankzij spiegelend glas een spannend spel van zien en gezien worden gespeeld wordt. John Körmeling zette op de boulevard in Scheveningen een huisje neer dat wel iets weg heeft van een vooroologs benzine station, en Atelier van Lieshout maakte een mobiele bewakers-unit, die wordt ingezet bij grote evenementen in Den Haag. De wagen heeft een polyester buitenkant –handelsmerk van Atelier van Lieshout- in de niet te missen kleuren rood, wit, blauw en oranje.
Stap met DestinationArt op de fiets en laat je loodsen langs de bijzondere, nuttige én kunstzinnige bewakershuisjes van Fiets en Stal.