In een oud binnenduingebied bij Den Helder, De Nollen, heeft Ruud van de Wint zijn eigen totaalkunstwerk gecreëerd.

Landschap van de verbeelding

Van de Wint is bekend van zijn schilderingen in de Tweede Kamer en plafondschilderingen in het Groningse stadhuis en, op verzoek van Koningin Beatrix, in Paleis Noordeinde. Hij was ook tekenaar, performer en kraanmachinst.In het Totaalkunstwerk De Nollen komen natuur en cultuur op een bijzondere wijze samen.

Ruud van de Wint (1942-2006) was een bekende Nederlandse kunstenaar. In Nederland staan zeker 35 sculpturen van hem, waaronder enkele in het Kröller-Müller Museum. In 1977 nam hij deel aan Documenta 6 in Kassel. Zijn grootste geheim is echter de monumentale kunst die hij plaatste in de omgeving van het oude duingebied De Nollen.

Oud duingebied

De Nollen bestaat uit oude stuifduintjes die langzaam door het land zijn ingesloten en nu relatief ver van de zee liggen. Het is een bijzonder landschap dat ook nog eens 25 oude bunkers herbergt die vroeger bij de Stelling van Den Helder hoorden.
In 1980 is Van de Wint begonnen dit gebied schoon te maken; het werd toen al jaren gebruikt als illegale vuilstortplaats. Inmiddels is het herschapen tot een prachtig cultuur
gebied.

Grote opjecten in koper, aluminium en cortenstaal

In dit gebied werkte Van de Wint aan zijn landschapskunstwerken en objecten in koper, aluminium en cortenstaal. Veel van zijn kunstwerken zijn hier te vinden. Hij werkte met licht en donker, kleur en ruimte, maat en schaal; natuur en cultuur spelen een gelijkwaardige rol. Van de Wint werkte graag op grote schaal.

Museum

Van de Wint bouwde een glazen huis waarin hij aan zijn objecten werkte. Inmiddels is er een museum op een aanpalend terrein, waar de schilderijen van Van de Wint tentoongesteld worden.