Kunst als medicijn?

Veel bedrijven verzamelen kunst. Onder meer om de werkomgeving te veraangenamen, om zich te onderscheiden, om een visie te tonen, of om maatschappelijk en cultureel betrokken te zijn.
Ziekenhuizen zijn eveneens bedrijven, en veel ziekenhuizen hebben dan ook een kunstcollectie. Om bovengenoemde redenen. Maar kunst in een ziekenhuis kan zoveel meer doen. Het kan mensen niet letterlijk beter maken, maar hen zich wel beter laten voelen! Kunst geeft troost of afleiding, kunst doorbreekt de klinische sfeer in een ziekenhuis, kunst brengt de buitenwereld binnen, kunst verzet de zinnen…..

DestinationArt ontwikkelde voor het Isala Ziekenhuis in Zwolle twee kunstroutes langs de hoogtepunten van de verzameling. Een route langs de kunstwerken binnen in het ziekenhuis, en een route langs grote objecten buiten.

Wie zich door DestinationArt laat rondleiden hoort alles over de pareltjes van kunstwerken op de routes, en over de samenstelling van de kunstcollectie en de achterliggende visie. Maar ook de bijzondere organische architectuur van Alberts & Van Huut komt aan bod: van zeshoekige raampjes tot regenboogbakstenen en van woekerende planten tot meditatieve binnentuinen.

Er wordt ook stilgestaan bij de omgeving zelf. Een ziekenhuis is een dynamische, maar soms ook beladen omgeving. Welke rol kunnen kunst en architectuur hierbij vervullen?