Wie zou kunnen vermoeden dat het vlakke landschap van de Flevopolder de muze is geworden van beroemde kunstenaars? Zij lieten zich door het polderlandschap en haar historie inspireren tot het maken van indrukwekkende landschapskunstwerken.
Observatorium van Robert Morris was in 1977 het eerste landschapskunstwerk dat in Flevoland gerealiseerd werd. Bijna veertig jaar later, in oktober 2016, werd het zevende kunstwerk geopend: PIER+HORIZON, van Paul de Kort. Inmiddels zijn er in 2018 weer twee kunstwerken bijgekomen: Riff. PD#18245 van Bob Gramsma (Marknesse) en Deltawerk // van RAAF | Atelier de Lyon (Biddinghuizen)

Een gotische kathedraal van ruisende populieren, waar de hemel het gewelf vormt; een enorme muur die het idee van leven onder de zeespiegel ‘tastbaar’ maakt; een plek van waaruit je de wisseling van de seizoenen gewaar wordt; een metershoge hurkende man uitkijkend over het water. Stuk voor stuk bijzondere kunstwerken die niet alleen kleur en vorm geven aan het vlakke landschap van de Flevopolder, maar er ook een dialoog mee aangaan. Juist in de Flevopolder, een gebied dat door menselijk ingrijpen in de natuur is gecreëerd, krijgt de Landart een geheel eigen dimensie.

Landschapskunst moet je niet bekijken, maar beleven

Excursies van een hele of een halve dag
Daarom neemt DestinationArt u graag mee op een verrassende dagexcursie door de Flevopolder. We bezoeken zeven landschapskunstwerken, waarbij u uitleg krijgt over de werken zelf en hun makers. Daarnaast wordt de Flevolandse Land Art in een breder kunsthistorisch perspectief geplaatst. Gedurende de dag vertellen we u van alles over Flevoland, haar geschiedenis en over wat we onderweg tegenkomen op het gebied van kunst in de openbare ruimte en architectuur. Naast de dagexcursies bieden we ook halve dagexcursies aan. We bezoeken dan in overleg een drietal kunstwerken.

Kunstenaars en kunstwerken

In overleg stellen we een programma samen met een selectie uit de volgende kunstwerken: Het Observatorium (1971-1977) van Robert Morris, Aardzee (1982) van Piet Slegers, De Groene Kathedraal (1978-1996) van Marinus Boezem, Polderland Garden of Love and Fire (1992-1997) van Daniel Libeskind, Sealevel (1989-1996) van Richard Serra,Exposure (2010) van Antony Gormley, PIER+HORIZON (2016) van Paul de Kort, Riff. PD#18245 (2018) van Bob Gramsma en Deltawerk// (2018) van RAAF | Atelier de Lyon