Sinds het laatste kwart van de 19e eeuw is Laren (NH) een geliefd dorp bij kunstenaars, wetenschappers en wereldverbeteraars. Kunstenaars als Mauve en Mondriaan hebben er hun sporen nagelaten. In het Singer Museum heeft Laren een topmuseum waarin u o.a. kennis maakt met de schilders van de Larense School.

Josef Israëls, een schilder van de Haagse School, was de eerste die Laren in 1874 ontdekte. Al snel volgden meer kunstenaars die vaak ook permanent in Laren gingen wonen. Zo ontstond de Larense School, waarin kunstenaars geïnspireerd werden door de heide met de schapen, de vervallen arbeidershuizen en boerderijen, de donkere interieurs en de klederdracht.

Bohemiens, kunst en wetenschap

Laren werd een trefpunt voor geslaagde en straatarme schilders, bohemiens, wereldverbeteraars, filosofen en wetenschappers.Laren kent nu nog steeds een grote rijkdom aan kunstenaarshuizen en wordt als dorp afgebeeld op talloze schilderijen, prenten en tekeningen. De kunstenaars ontmoetten elkaar in de kroeg van Hamdorff.

Bruisend dorp

Nog steeds is Laren een bruisend dorp, waar het goed toeven is. Tussen de chique winkels en de bruine kroegjes valt nog steeds veel te vinden van het Laren uit het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw. We geven u tijdens de wandeling een uitgebreid sfeerbeeld met anekdotes, afbeeldingen en citaten.

Bezoek Singer Museum

Natuurlijk ontbreekt ook een bezoek aan het Singer Museum niet. De collectie van dit museum is verzameld door de Amerikaanse maecenas en kunstschilder William Singer jr.