Wie Leerdam zegt, zegt glas. Glas om te gebruiken, maar zeker ook glas om te bewonderen.
DestinationArt neemt u mee naar de glasstad aan de Linge, alwaar een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum en een rondleiding door de kristalfabriek Royal Leerdam Crystal op het programma staan.

In 2015 was het 250 jaar geleden dat de zes broers Pilgram en hun zwager Meeder het initiatief namen een Glas en Flesse Blaserij te beginnen in Leerdam. Zij startten een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. In de Leerdamse fabrieken worden nog steeds fabrieksmatig flessen vervaardigd en met de mond glas geblazen.

Nationaal Glasmuseum en Glasfabriek Leerdam

Het Nationaal Glasmuseum is voortgekomen uit de beroemde Glasfabriek Leerdam. Bekende architecten en kunstenaars, onder wie K.P.C. de Bazel, H.P. Berlage en Ch. Lanooy hebben voor de fabriek glas ontworpen. Andries Copier ontwierp in 1930 voor Glasfabriek Leerdam het ‘Gildeglas’, een wijnglas dat nog steeds geproduceerd wordt en een klassieker genoemd mag worden.
Andries Copier was al sinds 1914 werkzaam bij de glasfabriek. In 1922 begin hij met het ontwerpen van glas en hij was jarenlang de enige ontwerper in vaste dienst van de glasfabriek. In 1927 kreeg Copier de artistieke leiding en in 1930 werd het Gildeglas geïntroduceerd.‘Beste gebouw van 2010’
Overigens verdient ook de locatie die de tentoonstelling onderdak biedt onze aandacht.
Het nieuwe Nationaal Glasmuseum opende in 2010 en is ontworpen door het Amsterdamse Bureau SLA. De Volkskrant betitelde het gebouw als ‘beste nieuwe Nederlandse gebouw van 2010’.
Twee oude villa’s – die geheel in hun eigen waarde zijn gelaten- vormen het hart van het museum, en worden op vernuftige, maar ook liefdevolle wijze met elkaar verbonden door vier luchtbruggen. De wanden van deze luchtbruggen zijn lichtdoorlatend. Overdag ingetogen grijs maar ’s avonds stralend als glazen lampen.

Kristalfabriek

Al vanaf 1878 wordt er in Leerdam op ambachtelijke wijze – dat wil zeggen met de hand gemaakt en met de mond geblazen – glas gemaakt. Tijdens een rondleiding door de fabriek van Royal Leerdam Crystal kunt u met eigen ogen zien hoe vakmanschap, creativiteit en jarenlange ervaring resulteren in de meest prachtige kunst- en sierobjecten. (Meester)glasblazers staan garant voor de uitvoering van schetsen van huisontwerpers en andere Nederlandse kunstenaars.Het Nationaal Glasmuseum werkt regelmatig samen met hedendaagse kunstenaars en ontwerpers.In de Glasblazerij huren zij een stoel om te werken aan een speciaal project of zij krijgen van het Nationaal Glasmuseum de mogelijkheid te experimenteren met het materiaal glas.