Kunst in de nieuwe voorsteden. Een rondleiding langs imposante kunst in Utrechts Vinexwijk Leidsche Rijn, gelardeerd met uitstapjes naar de alom aanwezige architectonisch interessante gebouwen en hoogstandjes. Welke visie hebben we op de functie van kunst in een nieuwgebouwde omgeving.
In Leidsche Rijn is kunst in de openbare ruimte, net als bijvoorbeeld in het Amersfoortse Kattenbroek, gekoppeld aan de stedebouwkundige ontwikkeling. In veel Nederlandse Vinexlocaties wordt kunst gezien als een belangrijk middel om nieuwe woonlocaties te helpen een eigen identiteit te vormen.
Kunstenaars, planologen, ontwerpers en architecten, zij zijn de belangrijkste vormbepalers van de Vinexwijken die vanaf begin jaren negentig het Nederlandse tekort aan woningen moeten oplossen.De meest centrale en de grootste Vinexlocatie van Nederland is het gebied Leidsche Rijn, ten westen van de A2 bij Utrecht.
In 2009 kwam er een eind aan het grote meerjarige project Beyound in Leidsche Rijn. Tien succesvolle jaren werden afgesloten met de opening van een permanent beeldenpark. Het centrale thema van dit park is ontleend aan een boek van de Franse schrijver Michel Houellebecq: Mogelijkheid van een eiland. Het motto van het boek, de zoektocht naar liefde, vormde het uitgangspunt voor de kunstenaars.
De rondleiding gidst u langs opvallende architectuur en de kunstwerken in het park van Daniel Roth, Lucas Lenglet, William Speakman & Gijs Frieling, Fernando Sánchez Castillo, Zilvinas Landzbergas, Mathilde ter Heijne en Rob Voerman. U krijgt uitleg over het hoe en waarom van de gebouwde omgeving en de kunstwerken.