Almere, de lelijkste plek van Nederland?
De hoogste tijd voor een update.

Wie al een paar jaar niet in Almere is geweest, heeft namelijk een toonaangevende ontwikkeling van de stad gemist: het verrijzen van het nieuwe stadshart. En wie überhaupt nog nooit in Almere is geweest, zal zeker positief verrast worden door de bijzondere architectuur van het centrum.

OMA

Bureau OMA van Rem Koolhaas ontwikkelde een masterplan waarin wonen, winkelen, werken en , recreëren gecombineerd worden. OMA heeft het stadshart als het ware opgetild en verdeeld in een boven- en een onderwereld. De bovenwereld, het verhoogde maaiveld, is het domein van de voetgangers, daar wordt gewinkeld en gewoond. De onderwereld is bestemd voor het verkeer en andere logistiek.
De verschillende onderdelen uit het masterplan zijn uitgewerkt door gerenommeerde internationale architecten, onder wie Christian de Portzamparc , Claus & Kaan, René van Zuuk, de Architekten Cie. en Sanaa.

Dankzij de variatie in architectuur,de functiemenging, de hoogteverschillen en de ligging aan het Weerwater krijgt het stadshart een zekere onvoorspelbaarheid, volgens Koolhaas essentieel voor een betere stad.
Tijdens een wandeling door het nieuwe stadshart van Almere krijg je uitgebreide uitleg over het masterplan van OMA, de architectuur en over de kunstwerken die we onderweg tegenkomen.