De meerwaarde van een online rondleiding is dat de informatie over een kunstwerk op elk moment toegankelijk is. Bij het schrijven van teksten voor online rondleidingen gaat het er om de bezoeker een zelfde interactieve ervaring te brengen als bij een fysieke rondleiding. Daarom is het samenstellen van een interactieve rondleiding een bijzonder proces: zonder goed doelgroepprofiel, ervaring met fysieke rondleidingen en contact met de doelgroep is het eigenlijk niet mogelijk.
Het GVB en de Gemeente Amsterdam hebben het startsein gegeven voor de QR-kunstroute, een online rondleiding langs de monumentale kunstwerken op de stations van de Noord/Zuidlijn. Ontdek de verhalen achter de kunstwerken. Zeven stations, acht kunstwerken en acht verhalen worden bereikbaar via een QR-code bij het kunstwerk.
DestinationArt is initiatiefnemer van het project en nam de interactieve teksten voor zijn rekening. Tales of Culture van MIC is de verantwoordelijke voor de techniek, de uitvoering en het onderhoud.
Vanaf de opening in 2018 organiseert DestinationArt rondleidingen langs de opvallende kunstwerken van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Deze metrolijn is een hoogtepunt van techniek en ondergrondse architectuur, maar ook het grootste openbaar toegankelijke museum van Amsterdam!
De kunstwerken op de stations zijn allemaal anders, maar ze vormen een samenhangend geheel. Het gaat over de relatie van Amsterdam met de omgeving: soms heel dichtbij, met de wijk en de buurt, en soms verder weg, met andere steden en landen. De kunstwerken variëren van inlegwerk in vloeren en wanden tot videokunst en vrijhangende objecten. Maar ze zijn allemaal monumentaal en voegen iets toe aan de locatie. Het meeste bekijks hebben de kunstwerken natuurlijk niet via onze rondleidingen, maar doordat dagelijks tienduizenden reizigers er langs rijden, lopen of al wachtend op de perrons er naar kijken. En voor deze doelgroep zijn de kunstwerken dan ook primair bestemd.
Met name het interactieve karakter van de informatie is belangrijk. Niet iedereen heeft evenveel tijd om het verhaal in zich op te nemen en niet iedereen is geïnteresseerd in alle details. Daarom hebben we de informatie zo opgebouwd dat zowel de vluchtige als de meer geïnteresseerde toeschouwers aan hun trekken komen.
Teksten bij kunstwerken en zeker online teksten zijn vaak de sluitpost van de expositie. Ze zijn niet geschreven met de vragen en de kenmerken van de doelgroepen in het achterhoofd. Bij het ontwikkelen van een online rondleiding voor de Noord Zuidlijn liet DestinationArt zich daarom vooral leiden door de ervaringen bij de fysieke rondleidingen. Wij vertellen het verhaal achter de kunstwerken, maar het is nooit hét verhaal. De kunstenaars geven ons namelijk hints en de ruimte om er vooral ook je eigen verhaal van te maken.
Interesse in de ontwikkeling en/of transformatie van uw unieke verhaal in een levendige online rondleiding? Ook podcasts behoren tot de mogelijkheden. Neem dan contact op met de specialisten van DestionationArt. cwendte@destinationart.nl
Station Noord | Harmen Liemburg
Station Noorderpark | Broersen en Lukács
Centraal Station | verdeelhal | Jennifer Tee
Centraal Station | kathedraal | David Claerbout
Station Rokin | Daniel Dewar & Gregory Gicquel
Station Vijzelgracht | Marjan Laaper
Station De Pijp | Amalia Pica
Station Europaplein | Gerald van der Kaap