Een excursie op de fiets rondom het werk van Ruud Kuijer in Utrecht. We starten in Parkhaven met een rondleiding door deze nieuwe stadswijk met 14 sculpturen van de kunstenaar en gaan vervolgens op de fiets (30 min.) richting zijn Paviljoen Waterwerken. Hier volgt een koffie/thee pauze, de film Waterwerken en een rondleiding door Ruud Kuijer langs de 7 monumentale Waterwerken langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Een bijzondere plek vol dynamiek.
Ruud Kuijer is een internationaal vermaarde Utrechtse beeldend kunstenaar en vooral bekend geworden door zijn Waterwerken.
De zeven beelden van gewapend beton gaan op verschillende niveaus relaties aan met water, transport en industrie. De beelden zijn speciaal voor deze functionele omgeving gemaakt, tegelijkertijd contrasteren ze ermee en brengen ze een menselijke maat aan in dit weidse landschap.
Zoals gezegd beginnen we deze excursie in Parkhaven en maken kennis met de stadswijk en de aanwezige 14 sculpturen van Ruud Kuijer. We besteden ook aandacht aan de “Symfonie’ en ‘Sonate”. Twee markante gebouwen in het gebied. Met ruim 950 eengezinswoningen en appartementen is Parkhaven de op één na grootste binnenstedelijke Vinex-locatie van Nederland. Een succesvolle wijk ook inmiddels, met een prettige dynamiek. Met de Veilinghaven als levendige middelpunt.
In en rondom de Veilinghaven zijn betonnen sculpturen geplaatst van Ruud Kuijer. De bewoners in de wijk zijn actief betrokken geweest bij de totstandkoming van de kunstwerken, onder andere door het aanleveren van voorwerpen die betekenisvol voor hen persoonlijk waren.
Vaak hebben zijn beelden een architectonisch uitgangspunt: een doorgang, een poort, een venster: Venstersculpturen, zoals Ruud Kuijer deze beelden zelf noemt. Hij integreert alledaagse objecten als emmers of een kinderbadje in zijn monumentale werken en voor kleinschalige beelden gebruikt hij veel wegwerpmateriaal als hamburgerbakjes of plastic shampooflessen. Hij werkt intuïtief en op gevoel en schuift net zolang met de onderdelen tot het geheel verrassend en in balans is. Ondanks het zware gewicht van de beelden, geven ze een lichte en speelse indruk. De werken zijn open en associatief, wars van een diepere maatschappijkritische lading. Interpretatie laat hij aan de toeschouwer over.
Ruud Kuijer speelt met de gedachte dat low culture tot high art kan leiden: het waardeloze kan waardevol worden waarbij de sculpturale kwaliteit voorop staat.
Inmiddels heeft Kuijer zijn plek in de kunstwereld veroverd; zijn werk is opgenomen in de collecties van onder andere het Centraal Museum in Utrecht, het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum Amsterdam. Kuijer ontving in 1993 de Charlotte van Pallandtprijs voor de beeldhouwkunst en de Fentener van Vlissingencultuurprijs in 2004.