Een rondleiding langs de historische en moderne kanten van de Zaanse houtbouw: natuurlijk langs het oudste houten huisje van Zaanstad (het Czaar Peterhuisje), langs vele andere authentieke Zaanse huizen, maar ook langs de moderne houtbouwprojecten in de Zaanse binnenstad zoals het nieuwe Zaanse stadhuis en het sensationele Inntel Hotel.
Kenmerkend voor de Zaanstreek zijn de houten huizen, vaak in de kleur groen (maar niet altijd) met witte accenten. Zaanstad heeft nog veel van deze bijzondere huizen, die een bijzonder verhaal vertellen over houtskeletbouw, scheepsbouw en kleurgebruik.
Met gebruikmaking van de vormen- en kleurentaal van de oude Zaanse houtbouw bouwt Zaanstad op dit moment een nieuw stadscentrum, met daarin spectaculaire hoogbouw. Spectaculair zijn het nieuwe stadhuis (2011) van de architect Soeters en het Inntel Hotel (2011) van Van Winden.Maar het hele project Inverdan, het masterplan voor het gebied ontwikkeld door Sjoerd Soeters, is interessant door de geslaagde combinatie van historische en moderne elementen: een nieuwe, oude stad!
In 1697 logeerde Czaar Peter de Grote een week bij een Zaanse smid en werkte hij mee op een scheepstimmerwerf om inzicht te krijgen in de scheepsbouwtechnieken. Inmiddels is dit houten huisje (gebouwd in 1632 van scheepshout) een monument en wordt het bewaard onder een stenen overkapping. Dankzij de herinnering aan deze grote czaar is het huisje bewaard gebleven en geeft het ons een mooi inzicht in de bouwtechnieken uit de 17e eeuw.Natuurlijk bevat de inrichting van het Czaar Peterhuisje veel herinneringen aan de Czaar en aan de vele grootheden, die dit huisje ooit bezochten.